Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povezana s mozgom

Talijan dobiva bioničku ruku preko koje će osjećati dodir

bionička ruka
Reuters/PIXSELL
18.02.2013.
u 20:36

Bude li se sve događalo kao što je zamišljeno, pacijent će imati mogućnost mislima kontrolirati svoju protezu. – Ovo je pravi napredak, prava nada za pacijente – kazao je Micera

Uskoro bi pacijentima kojima je amputirana ruka mogla biti dostupna umjetna ruka preko koje će čovjek, kojemu je ugrađena, osjećati ono što dodiruje, piše RT.

Mladi Talijan uskoro će postati prvi invalid koji će iskušati ovu tehnološki razvijenu protezu. Bioničku ruku osjetljivu na dodir razvio je Silvestro Micera s fakulteta u švicarskom gradu Lausanne.

Mislima će upravljati protezom

Micera je kazao da će ruka žicama biti spojena na živčani sustav pacijenta preko elektroda umetnutih izravno u dva glavna živca u ruci. Osjet dodira do pacijenta će dolaziti pomoću senzora u svakom prstu, na dlanu i u zglobu koji će potom slati signal u mozak.

Bude li se sve događalo kao što je zamišljeno, pacijent će imati mogućnost mislima kontrolirati svoju protezu. – Ovo je pravi napredak, prava nada za pacijente – kazao je Micera. Dodao je da prihvaćanje umjetnih udova ovisi u velikom dijelu o tome koliko ga pacijent osjeća.

– Nadamo se da će jednog dana proteza biti jednostavno ugrađena u ruku i da će korisnik moći zaboraviti da je ondje – rekao je Micera.

>>Dao si amputirati oduzetu šaku da bi dobio bioničku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije